Pages

Sunday, April 14, 2013

jum buat facial sendiri ! :)


hye darlings ! 



final dah habis ! :D
indahnye kalau dpt release stress lepas final exam nie dgn pergi spa, 
rawatan facial n urutan badan kan ? 



ewah2.. banyak cantik. hujung2 sem mmg la sengkek sikit. :p 
tapi xpe.. 
meh2 nak share buat facial sendiri. 
sangat senang dan jimat tahu ? ^_^




okeyy, apa yg korang perlukan ? 

1) cleansing milk
2) facial foam
3) face scrub
4) facial sauna
5) extractor pores
6) masker
7) toner



simple kan ? confirm sume dah ada nie..
 if ada yg korang xde it's ok, jgn risau. guna je mana yg ada. 
ok ready ? :)





1st step:

cleansing milk
eh macam mne rupa dia nie ? 
haa, macam nie. 


nie contoh k. ada macam2 jenis. 
ikut korang la nak guna yang mana, biore ke, nivea ke, citra ayu ke dan macam2 lg lah. :')

kira yg basic step la nak hilangkan mekap kat muka korang. 
cuci pelan2, ambil masa dalam 3 minit urut2 muka korang dgn cleansing milk nie. 
pastu bilas bersih2.






2nd step:

facial foam/pencuci muka.
ok yang nie pencuci muka korang guna hari2 tu. tapi buat lain sikit.
ada sesetengah orang tu suka cuci muka laju2. tapi untuk facial nie take time ye. 
buat dalam 5 minit. 
kalau sy, mmg suka cuci muka lama2, sambil2 urut muka baru best ! hehe. 


cuci bersih2 start dengan pipi macam anak panah tu, naik kat hidung, dahi, dagu.
mesti buat lama2 taw sbb nak kasi effect lembut nie. hee. 

ok then boleh bilas bersih2. :)





3rd step: 

face scrub/skrub muka.
okey yang nie pun korang wajib ada sebenarnye, tahukah anda? (ececeh.:p)
kita perlu skrub muka sekurang2nya dua kali seminggu. dengan cuci muka je xcukup sebenarnye. 
xpercaya ? ok boleh tengok hidung korang kat cermin skrg. ada x blackhead atau whitehead ? 
eee xsuka kan ? :(

sebab tu la mesti skrub muka. dia boleh hilangkan sekurang2nya sikit whitehead kat hidung tu. 
tapi xboleh guna hari2 sebab boleh buat pori2 muka jadi besar. 
tapi, xsemua skrub macam tu, ada yg boleh guna sampai 4 kali seminggu. 
contoh ?

tadaaa ! 


*google


my fav ! lepas guna muka jadi sngt lembut. tq St Ives ! :')



ok bila skrub muka, korang lebihkan skrub kat bahagian hidung, dagu dan area bawah mata. 
urut lama2 taw. kalau ada scrublet lagi elok. 
if kat rumah xde face scrub ? ala xpe, jangan susah2, korang bleh buat skrub muka sendiri. 
senang macam abc. err mohon google. teheee. :p




4th step:

okey lepas dah siap bilas muka bersih2, 
haa rasa x kulit muka jadi lain bila urut n buat sume 3 steps kat atas nie lama2 ? 
lembut la sikit kan ? 
jum tengok apa step seterusnya. 


facial sauna/steam.




haa, macam nie la rupa dia kalau korang buat sendiri kat umah. kat watson pun ada benda nie.
kalau korang jenis suka buat facial sendiri2, xsalah beli nie. err tapi kalau korang prefer buat kat spa dan jarang2 buat kat umah, boleh la buat petua jimat nie. ehhe. 

rebus air sampai mendidih, letak dalam bekas, korang rasa wap dia kat muka. 
jangan dekat sangat xpasal2 muka melecur. hihi.

apa fungsi steam muka nie ?

nak suruh pori2 muka korang terbukak utk step seterusnya. 
step nie lebih efektif menghilangkan blackhead dan whitehead korang yg degil. :D
ok jum usha !



5th step:

extractor pores.
ape benda plak nie ? ok meh2 nak tunjuk. :)



macam mana nak guna ?
macam nie,


korang xperlu la takot nak guna benda nie, bukan nak operate hidung ke pape, nak buang blackhead n whitehead je. hehe. kalau buat sendiri xsakit pun. syok ada la. haha. 
sanggup ke tengok blackhead penuh satu hidung ? euww. 

tapi, kalau korang takot jugak, guna je la nose stip nie. 


bila bukak, korang tegok la sendiri. 
jangan terkejut ye kalau penuh blackhead/whitehead melekat kat situ. 
xsanggup nak letak pic google. pfft. 

kalau sy, sy prefer both. letak nose strip dulu baru guna extractor. lalala.




6th step:

masker.
oyeah ! nie part paling best. :)

pilih masker kegemaran korang dan nikmati selama 30-45 minit sambil rehat pejamkan mata. 
nak buat konon2 macam spa pasanglah lagu penenang jiwa.
heaven gila. 
betul2 boleh release stress atau saat kepala korang serabut dengan masalah. :')

trust me ! 

okeyy, masker nie ada banyak jenis. 
jenis clay, peel-off atau yg sheet.

dan semuanya ada fungsi tersendiri tahu.



clay mask. 
ada yang mengeras, ada yg stay macam tu sampai korang cuci muka.
bese salon/spa guna yang jenis nie. 
best jugak cuma agak remeh masa nak bersihkan sebab dia melekat.





peel-off mask. 
ouch. sakit tapi puas hati bila tengok hasilnya. 
kalau korang 1st time guna, normal lah klua air mata satu baldi pun,
 lepas dah guna banyak kali, tarik macam tu je sambil angkat kening dkt kawan. ecewah. :p

utk jenis peel-off mask, sy prefer yang nie. 

daiso masker. selain dia tarik semua whitehead, dia juga bg efek lembut pd muka. 
hati2 sebab bulu muka pun dia tarik. jgn terkena kening. xpasal2 licin kening tu. 
hehe. 





sheet mask. 
yang nie paling senang nak guna dan paling mahal antara ketiga2 mask. hehehe. :p
utk release stress sy prefer yg nie sebab bagi efek sejuk kat muka. 
tenang dan damai lepas guna. sobs. :')

mine. :)
amboi lepas exam terus beli sbb xsabar nak buat facial sendiri. haha.
maklumlah kena repair balik muka sbb dgn jerawat stres exam, dgn burn cuaca panas sume ada. T_T
comel kan masker nie? yg biru dah guna. ok esok guna pink plak. 
rasa nak kena beli lagi sebab mask nie best tahap makan kfc. 
ada 2 steps plak tu. eh review mask plak dah. :'D
ok bai. 





last step:

toner/penyegar.
ok lepas dah settle semua. 
sila lah letak toner kat muka korang supaya fresh sepanjang masa. 



contoh toner dipasaran. 
ingat, last step jgn tinggal taw. baru lah complete. :)



************************


 lepas tu korang nikmati perbezaan muka sebelum dan selepas. hehe. 




gambar hiasan. hehehe. 




okey ! senang kan ? selamat mencuba darlings. :D

Assalamualaikum. 



4 comments:

shu said...

rajinnya!

zuramira said...

hee. cubalah. jimatt. ;)

.::: Princess MOMOY :::. said...

wah... entry menarik cuma ada 2 perkara
kulit bawah mata sangat2 lembut. mmg x digalakkan scrub lelama kat situ
bahaya . lagi pun banyak saraf yg sensitif situ dear
step akhir lepas sapau toner boleh pakai pelembap =)

btw, thx sharing this. menarik sangat. momoy pun suka guna st ives dan daiso.

zuramira said...

ops, btol tu momoy.. xboleh scrub kuat sngt area bawah mata.. tq for sharing darling ! ^_^